Skaidulos – veiksminga priemonė svorio mažinimui

Anuomet apie skaidulas buvo žinoma ir kalbama labai nedaug, tačiau šiandien skaidulos yra tarytum garbinamos ir apie jas nuolatos kalba tiek dietologai, tiek ir medikai – ir ypač tuomet, kai norima veiksmingai atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Atlikti tyrimai rodo, kad skaidulinis maistas gali padėti sumažinti širdies ligų, diabeto ir netgi vėžio riziką. Be to, tai gali būti pagrindiniu ingredientu siekiant atsikratyti svorio, kartu užtikrinant, kad nebūtų jaučiamas alkis. Todėl apie skaidulas įdomu ir naudinga sužinoti daugiau.

Kaip veikia skaidulos?

Skaidulos yra augalinio maisto, tokio kaip daržovės, vaisiai, riešutai, ankštinės daržovės ir sėklos, dalis, kurių mūsų organizmas negali suvirškinti. Egzistuoja dviejų tipų skaidulos: netirpios, kurios padeda maistui pereiti per mūsų virškinimo sistemą, ir tirpios, kurios padeda eliminuoti riebalus ir sumažina cholesterolio lygį. Dėka tirpių skaidulių, cukrus ir riebalai į mūsų kraujotaką patenka lėčiau, teikiant mums nuolatinį energijos šaltinį. Tuo tarpu, kai mes vartojame maisto produktus, kuriuose yra per mažai skaidulų, cukraus lygis kraujyje labai greitai išauga, o tai galiausiai sukelia mums alkio jausmą, nulemiantį persivalgymą.

Kuo daugiau skaidulų turi mūsų vartojamas maistas, tuo geriau. Dažniausiai tokie maisto produktai turi mažiau kalorijų, todėl jų taip pat galima suvalgyti daugiau nesibaiminant dėl svorio priaugimo. Be to, skaidulos padeda mums pasijusti sotesniais, kadangi jos padidėja (išsiplečia) mūsų skrandyje, kai įsisavina skysčius.

Taip pat būtina paminėti ir didžiulį teigiamą skaidulų poveikį mūsų širdžiai. Skaidulos padeda sumažinti cholesterolio lygį, kraujo spaudimą ir kartu pagerina kraujotaką. Šios maistinės medžiagos taip pat gali sumažinti ir C-reaktyvinio baltymo (CRB) lygį, kuris priešingu atveju sukelia uždegimus, siejamus su širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu ir vėžiu. „The American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbto tyrimo rezultatai parodė, kad žmonės, kurie vartojo daug skaidulų, net 63 % rečiau susidurdavo su CRB lygio padidėjimu, lyginant su žmonėmis, kurių mitybos racione buvo mažai skaidulų.

Skaidulų turinčių maisto produktų pasirinkimas

Atlikti tyrimai rodo, kad dauguma žmonių negauna pakankamai skaidulų. Mitybos specialistų teigimu, kasdien turėtume suvartoti apytiksliai 30-40 gramų skaidulų. Tačiau prieš pradedant pirkti skaidulų turinčius maisto produktus jūs turėtumėte įsitikinti, ką iš tikrųjų perkate. Todėl būtina perskaityti maisto produktų etiketes ir išsiaiškinti, kiek juose yra skaidulų. Kita vertus, skaidulos neturėtų būti vienintelė sudedamoji dalis, kuriai jūs skirtumėte dėmesį vertindami maisto produktų sudėtį. Kadangi nemenka dalis maisto produktų yra perdirbti ir jų gamybos metu yra naudojamos įvairios cheminės medžiagos, būtina įvertinti visas sudedamąsias dalis, užtikrinant, kad pasirinksite sveikus ir pilnaverčius maisto produktus.

Ar skaidulų galime gauti vartodami maisto papildus?

Kuomet yra kalbama apie vitaminus ir mineralus, dažnai vartotojams kyla vienas ir tas pats klausimas – ar galima mūsų organizmui reikalingas maistingąsias medžiagas gauti vartojant maisto papildus? Nors atsakymas yra teigiamas, vis dėlto būtina suprasti, kad maisto papildai nėra maisto pakaitalas. Tai reiškia, kad pirmiausia mes privalome subalansuoti savo mitybą, į ją įtraukiant atitinkamus maisto produktus, kurių sudėtyje yra mūsų organizmui reikalingų maisto medžiagų, tarp kurių yra ir skaidulos. Tačiau kartais dėl tam tikrų lėtinių virškinamojo trakto problemų, vartojamų vaistų, alergijos tam tikriems maisto produktams ir kitų individualių veiksnių gali būti rekomenduojama pasitelkti ir skaidulų mišinius, kurie padėtų kompensuoti skaidulų trūkumą.

Daugiau informacijos apie skaidulas: https://asun.lt/produktai/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.